Новини и статии

Калият ни предпазва от инсулт

Публикувано в: Хранене и диети 22 August 2011

sushenikaysii

Спазването на диета с високо съдържание на калий предпазва от инсулт.

Хора, които не ядат достатъчно плодове, зеленчуци, млечни продукти, богати на калий, са застрашени от инсулт. 1000 мг калий средно на ден намаляват риска от инсулт с 11 % в близките 5-14 години. До този извод са достигнали шведски учени, които са анализирали 10 международни изследвания с 200 хиляди доброволци.

Калият е електролит, който е необходим на тялото за възстановяване на водния баланс. Той участва в централната нервна система, мускулите и контролира кръвното налягане. Той се съдържа в маята, сушените кайсии, меласата, триците, стафидите и орехите.

Най-важното е, че калият намалява нивото на исхемичния инсулт, който съставя 80% от всички инсулти. Исхемичен инсулт се получава при блокиране на артериите, хранещи мозъка. Освен това калият помага за извеждане на солта от организма.

Възрастните трябва да приемат не повече от 2 300 мг калий ежедневно. Хората на възраст над 50 години, страдащи от високо кръвно, диабет и бъбречна недостатъчност, са длъжни да ограничат приема на калий до 1500 мг дневно.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17775 seconds