Новини и статии

10 яйца на ден? Моооооже!

Публикувано в: Хранене и диети 31 March 2010

eastereggs1

Безпокойство от голямото количество яйца по Великден няма основания, предупреждават от здравния портал Имедо, пояснявайки, че яйцата няма да натоварят нивото на холестерина. Те дори понижават стойностите му.

Уместно предупреждение, като се има предвид, че по Великден мнозина изяждат за кратко време повече яйца, отколкото обичайно. А яйцата принципно се смятат за холестеринови бомби. Което е напълно несправедливо, твърди експертът по храненето Свен-Давид Мюлер от портала Имедо, тъй като яйцата са важни доставчици на хранителни вещества и почти не оказват влияние на нивото на холестерина.

Точно обратното: яйцата могат дори да намалят това равнище, а и допринасят за оптималния начин на хранене. Ежедневното яйце за закуска е здравословно и не е опасно, подчертава Мюлер. Нивото на холестерина може да се повиши при положение, че се консумират храни с по-голямо съдържание на мазнини. А мазнината се състои от три вида мастни киселини: наситени, прости ненаситени и полиненаситени. Отговорността за нарастването на холестерина в кръвта носят най-вече наситените мастни киселини. Затова Германското дружество по хранене препоръчва да се намали приемането на този вид мастни киселини, като същевременно се увеличи количеството на ненаситените. Делът на мазнините в яйцето се състои от 28 процента наситени, 42 процента прости ненаситени и 14 процента полиненаситени мастни киселини. Т.е. яйцето отговаря на препоръките на дружеството по хранене в контекста на разпределението на мастните киселини. Лецитинът от жълтъка дори намалява равнището на холестерина, както се потвърждава от различни проучвания.

Но яйцето има и други плюсове: то съдържа ценния от биологична гледна точка белтък, който е богат на аминокиселини. Човешкият организъм ги превръща в собствени белтъчини, които са много важна част от телесната маса. Освен това в яйцата, наред с разтварящите мазнините витамини като Б12, се съдържат фолиеви киселини и ценни минерални вещества като желязото и цинка. Благодарение на богатството на съдържащите се в тях вещества яйцата са много ценен хранителен продукт. Пък и са просто вкусни и са неизменна част от великденския празник.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18601 seconds