Новини и статии

Кърито пази от цироза

Публикувано в: Хранене и диети 24 March 2010

redchillies_1

Съставка на подправката за къри може да предпазва черния дроб от цироза, съобщиха учените.

В изследването, публикувано в Gut, австрийските учени са извършили опити върху мишки, за да докажат, че екстрактът от използваната в кърито подправка куркума намалява възпаленията, които могат да предизвикат увреждане на клетките на черния дроб. Предишните изследвания показваха, че съставката, която дава на куркумата типичния яркожълт цвят, има анти-възпалителни и антиоксидантни свойства, които може да помагат в борбата срещу болестите.

Някои изследвания сочат, че може да подтиска туморите на рака и хората, които ядат много къри, може да са по-малко податливи на болестта, макар че подправката губи тези си свойства скоро след поглъщането си. Екипът, воден от Майкъл Траунър от Медицинския университет Граз в Австрия, е доказал, че добавянето на куркума към диетата на мишки с хронични възпаления на черния дроб намалява щетите, предизвикани от болестта. Въпреки, че изследването е в ранна фаза, учените казват, че екстрактът от куркума въздейства върху "няколко различни части от възпалителния процес" и може да предложи "обещаващо лечение в бъдещето". През 2007 американски изследователи казаха, че куркумата може да помогне за стимулирането на клетките на имунната система при болестта на Алцхаймер.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16042 seconds