Новини и статии

Летните грешки с храната

Публикувано в: Хранене и диети, Здравни новини 28 July 2009

Дюнерът - една от неподходящите храни за лятото

Лятото е сезонът, през който се създават реални предпоставки за хранителни отравяния. Хората пътуват, за да почиват на море или планина, посещават непознати места. Има условия за хранене извън дома и ползване на услугите на фирми, заведения и хотели, които обикновено човек не познава.

Наскоро в Пазарджик след консумация на дюнери от улична будка доста хора се заразиха със салмонелоза. Това може да се случи навсякъде, ако не се спазват хигиенните изисквания и правилната обработка на храните. През лятото дюнерът не е подходяща храна, защото в него мазнините са от 40 от 50%. Това само по себе си е свръхнатоварване на организма.

През сезона се препоръчват по-леките храни и напитки, които няма да натоварят допълнително и без това борещия се с тежката жега организъм. Добре е да се консумират повече плодови и млечни напитки, както и минерална вода.

Алкохолът

Той трябва да бъде сведен до минимум. Вечер, когато се захлади, може да хапнете салата с една малка ракия. В най-горещите часове на деня е добре да се избягват силните напитки, особено ако имате намерение да поплувате след това.

Тежките меса и мазните храни също не са подходящи за лятото. Препоръчват се супите, салатите, плодовете, тараторът и някои по-леки храни. Охладените салати и плодовете също са прекрасно меню в горещите дни. Хубаво е  да се използват седмиците на почивка, за да се даде на организма  разтоварващ режим.

Изкушенията - сладолед, царевица и пуканки

На тези изкушения дори и възрастните не могат да устоят, да не говорим за децата. Д-р Димитров посочи, че противно на много мнения, няма опасност от консумацията на варена царевица, защото тя е обработена термично.

Детското хранене през лятото

Не би трябвало да има промяна в режима на хранене на най-малките през този сезон. Не така стои въпросът при подрастващите. През последните години наднорменото тегло при децата е много голям проблем. На плажа всеки може да види въздебелички дечица, а само допреди 30-40 години подобни гледки са били рядкост. Затова е добре те да преминат на по леко хранене и организмите им да си отпочинат.За децата е добре да приемат и повече течности - вода, сокове, леки газирани напитки. Вместо мазните храни се препоръчват плодове.

Контролът

Над 100 здравни инспектори извършват контрол по морските курорти. Винаги има опасност, обаче да бъде съхранявана по-стара храна и тя да се предложи на хората. Затова е добре да се посещават заведения, които имат много клиенти.

Рискове

Човек трябва да внимава и колко храна поема. Когато е на почивка с предплатен пакет, неусетно консумацията се увеличава.

„Ол инклузив" почивката създава предпоставки за преяждане, защото включва пет хранения - закуска, втора закуска в 10:00 часа, обяд, следобедна закуска и вечеря. През цялото време човек може да употребява алкохол, и то в неограничени количества. Има случаи, при който след такъв курорт човекъ би качил и 10 кг.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13092 seconds