Новини и статии

Красота и хранене

Публикувано в: Хранене и диети, Красота и естетика 27 July 2011

biogovejdo

Включването на определени храни в диетата е първата стъпка към поддържането на младежки вид и добро самочувствие до късна възраст. Предлагаме ви три продукта, които ще върната годините назад.

Боровинки

Тези дребни горски плодове са склад за антиоксиданти. В това отношение те са на първо място сред всички храни. Антиоксидантите са много важни за доброто състояние на кожата, защото те унищожават свободните радикали, от които се остарява по-бързо. Освен това, антиоксидантите в боровинкиге помагат на организма да произвежда колаген, който поддържа кожата еластична и гладка. Боровинките са отличен източник и на витамините С и Е, като и на рибофлавин и фибри.

Освен за кожата боровинките са полезни и за:

  • Намаляване на кръвното налягане и холестерола. Изследванията показват, че хората, които пият сок от боровинки намаляват лошия холестерол в организма си, който задръства артериите, с 28%, а кръвното налягане с 6%.
  • Изостряне на зрението. Последните изследвания показват, че химическите вещества в боровинките, наречени антицианини, оказват положително въздействие върху зрителните пигменти и цялостното състояние на очите. Учените откриха също, че други вещества в боровинките помагат на организма да се бори срещу увреждането на клетките на ретината от свободните радикали.
  • Поддържане на умствените способности. Изследване е установило, че след като пиели в продължение на 12 седмици сок от боровинки, хора с леки проблеми с паметта подобрили мисловната си дейност. Сокът помогнал и за по-доброто им настроение.

Дива сьомга

Тази мазна риба е известна като супер храна и лекарите препоръчват да се консумира 4 пъти седмично. Известно е, че продължителността на живота се регулира от теломерите – защитните окончания на хромозомите. Всеки път, когато клетката се дели, нейните теломери се скъсяват и в един момент клетката не може да се възпроизвежда и умира. Това е процесът на остаряване. Неотдавна Американската медицинска асоциация обяви, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в мазните риби - като дивата сьомга, удължават теломерите. Изследване е доказало, че хората, които приемат най-много омега-3 от морски храни, имат най-дълги теломери. С други думи, техните клетки могат да продължат да се делят по-дълго време и по този начин остаряват по-бавно.

Омега-3 мастните киселини имат и други полезни въздействия.

Френски учени откриха, че омега-3 поддържат добрата памет и умствените способности. 7-годишно изследване е показало, че хората с високи стойности на 2 омега-3 киселини – EPA и DHA – се справят много по-добре с тестовете за памет и съобразителност. При липса на омега-3 киселини кожата става суха и с намалена чувствителност към вредните слънчеви лъчи.

Дивата сьомга съдържа много протеини, които поддържат мускулите стегнати. За да не се отпускат мускулите от възрастта, са необходими много протеини.

Био говеждо месо

Това е още една укрепваща мускулите храна. Освен това то е изключително богат източник на коензима Q10 – много по-богат от месото на промишлено отглежданите говеда. Q10 помага за доброто функциониране на всички клетки, включително на стареещите. Коензимът подобрява функцията на митохондиите – малките „моторчета”, които зареждат клетките на организма.

Q10 има и директен ефект върху външния вид. С остаряването организмът произвежда повече от един ензим, наречен arNOX, който състарява кожата. Q10 намалява производството на arNOX с една трета.

Другите полезни качества на екологичното говеждо месо са съдържащите се в него много омега-3 киселини и витамини A, D и E.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16933 seconds