Новини и статии

Лекуваме рака с хапчета от 90-те

7 June 2009

У нас се отпускат най-малко пари за онко болните

По 29 евро на човек се падат у нас за лечението на рак. Това сочат данните от тазгодишния доклад на Каролинския университет в Швеция. По-малко от нас за онкоболните хора дава само Румъния. Там се отделят по 22 евро на човек. В същото време средно разходите за Европа са 148 евро. Най-много пък дават страни като Германия (216), Франция (205), Швеция (207), Швейцария (254), Люксембург (342). В тези средства влизат не само разходи за медикаменти, но и за лъчеление и други терапии. През последните 10 години разходите само за лекарства срещу рак са се увеличили от 4,3 евро на човек до 26,3 евро, сочи още докладът. Въпреки това страните не могат да осигурят най-доброто лечение за хората. 74 са лекарствата срещу рак в света. 56 от тях са пуснати на пазара преди 2000 година. Точно с тези медикаменти обаче основно се лекуват пациентите. В развитите страни те заемат между 60 и 70 на сто от потреблението. У нас положението е още по-лошо. С по-старите медикаменти се покрива над 80% от лечението на хората. Подобно е положението още в Естония, Латвия и Литва. Разходите за рак оказват огромно влияние върху качеството на живот и изхода от болестта. Най-добри са резултатите в Швеция. Там петгодишната преживяемост е над 60%. В същото време в Чехия тя е под 40%.

За да се подобри положението навсякъде, специалистите предлагат да се предвидят повече средства в здравните бюджети за рак и да се намерят алтернативни източници за финансиране.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13962 seconds