Новини и статии

Любими храни на сърцето

Публикувано в: Хранене и диети 9 January 2012

byalogrozde

Битката със сърдечно-съдовите заболявания се води не само в полето на медицината. Отдавна е известно, че начинът на живот и храненето са ключови фактори както при лечението, така и за предотвратяването на тези болести.

Диетолозите не са единни за това как трябва да изглежда най-благоприятният за сърцето хранителен режим. Изследвания в тази посока се правят в цял свят. Има някои храни, които са с безспорно благоприятно действие, проверено в множество независими едно от друго изследвания. Сред тях са гроздето, вишните, виното (в умерени количества).

Грозде

При множество експерименти е доказано, че екстрактите от грозде възпрепятстват повишаването на кръвното налягане и защитават сърдечния мускул. Този ефект е свързан преди всичко с флавоноидите. Те понижават концентрацията на вредни вещества в организма и освен това притежават антиоксидантни свойства.

Вишни

Употребата им във всякакъв вид – пресни, замразени, на сок или в компот, понижава нивото на холестерола в кръвта и коригира наднорменото тегло, което е сред основните фактори за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Причината за този ефект според учените е в мощните антиоксиданти, които се съдържат във вишните – антоцианините, на които се дължи червеният цвят.

Бяло вино

Доскоро се смяташе, че за сърцето е полезно единствено червеното вино, защото за производството на бяло вино не се използват люспите на гроздето, които съдържат кардиозащитното вещество ресвератрол. Учените обаче са открили в бялото вино полифеноли, подобряващи артериалното налягане, кръвообращението в сърцето и защитаващи сърдечните клетки. Според медиците чаша-две бяло вино на ден оказват на сърцето точно толкова положително влияние, колкото и червеното вино.

Месото и зеленчуците

Според статистиката в страните, където е популярен здравословният начин на живот, хората по-често страдат от кардиологични заболявания.

Има теории, че диетичната храна в голямата си част е неестествена за човека, който е генетически програмиран да приема месо. Храносмилателната му система е пригодена да преработва както месото, така и други невегетариански продукти.

Според специалистите зеленчуците не са проблем, но ние нямаме нито биологични, нито химически причини да ги употребяваме. Докато черният дроб (например) съдържа всички необходими витамини и минерали.

В крайна сметка всеки организъм е индивидуален, затова не бива да се предоверяваме на „универсалните рецепти”. Добре е, преди да предприемем някоя радикална промяна в хранителния си режим, да се допитаме до специалист.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14088 seconds