Новини и статии

Мъжете се стесняват да споделят

Публикувано в: Психично здраве 28 December 2009

whatmenwant

Жените често се оплакват от нежеланието на партньора им за откровен и непринуден разговор. Повечето жени мислят, че до себе си имат силен, сдържан и мълчалив мъж, донякъде отнесен, и се чудят защо той не споделя чувствата си. Но ето каква е истината: Мъжете имат желание да се разкрият, да говорят за надеждите, страховете и страстите си. И въпреки това когато двамата останете насаме в стаята, мъжът ви често се превръща в мълчалива статуя. Тогава жените се питат защо той не сваля очи от телевизионния екран и не обсъжда взаимоотношения, финансови въпроси или пейзажа в двора. Защо просто не може за 10 минути да разкаже какво му се е случило през деня?

Една от 5 жени казва, че непрекъснато се бори с нежеланието на мъжа си да споделя, а според 30% от мъжете нежеланието им за общуване е главен повод за конфликт в семейните отношения, посочват американски психолози. Една от причините е, че мъжете изпитват неудобство да споделят чувствата си с партньорката си. Други причини за мълчанието на мъжете са:

Страхът

Без съмнение, жените са специалистки по общуването. След третата чаша кафе задават въпроси като репортерки и превключват от тема на тема. Те проявяват завидни умения в разговора, ориентират се в обкръжаващата ги среда, влагат съответните емоции и използват богат речник при обсъждането на всякакави теми. Мъжете са наясно с тези женски умения, те са запознати и с мнението за тях на повечето  жени -  че просто не могат да общуват и не ги разбират.

Резултатът е: Мъжете се страхуват да не си усложнят живота, като кажат нещо излишно.

Нуждата от разтоварване

 

Женската гледна точка: Мъжът е длъжен да разкаже някои подробности от изминалия ден. В края на краищата, изминали са 10 часа от последното им общуване, ако не се смятат няколко съобщения по мейла и мобилния, и един нормален разговор по телефона.

Мъжката гледна точка: Не може ли да ме оставят първо да мина през банята? Когато мъжете се приберат в къщи, те се чувстват като маратонци, които приближават финала. Не им се иска да обсъждат колко слънчев е бил денят и колко често спира водата, например.

Общо взето нещата стоят така: След като са прекарали деня задоволявайки нуждите на другите, те искат да се погрижат малко за себе си.

Действията преди чувствата

Вместо с думи мъжете често предпочитат да изразят любовта си като направят нещо за жената -например да сменят маслото на колата й, да и подарят цветя или да поправят дистанционното устройство. А ако разговарят, те предпочитат да е за действия, а не за чувства. Много мъже например, биха предпочели вместо с обещания за вечна любов да изразят сериозните си намерения с разговор за съвместното прекарване на следващата лятна отпуска.

Натясно

Когато мъжете говорят по-малко, а жените настояват за повече, напрежението ескалира.  Както когато агресивното ченге притиска неохотния свидетел - колкото повече въпроси, толкова по-упорито мълчание.

Явно някои мъже се чувстват като на подсъдимата скамейка. Те не непременно крият нещо, а просто предпочитат да не споделят състояния , които може би и самите те не могат да си обяснят. Нещата може да изглеждат по-добре, ако се прилага изпитаната практика: Отстъпете малко, дайте му възможност да води разговора и може би той ще е по-склонен да се отпусне.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Интересно

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.05969 seconds