Новини и статии

Мъжкарското поведение се дължи на естрогена

Публикувано в: Любопитно 3 October 2009

imageshowasp

Американски учени са открили, че мъжете тип мачо имат по-високи нива на естроген, съобщи в. „Дейли Телеграф".

Досега се смяташе, че мъжкарското поведение се дължи на прекалено много тестостерон, но новото изследване показва, че всъщност причината се крие в повишените нива на женския полов хормон. При лабораторни тестове с мишки е установено, че женските полови хормони увеличават агресивността. Гризачите с най-високите нива на естроген по-често се биели и маркирали територията.

Учените отдавна подозират такава връзка, но сега за първи път откриват как всъщност естрогенът влияе мъжкото поведение. Известно е, че естрогенът регулира менструацията и причинява промените в женското тяло през пубертета, а тестостеронът предизвиква окосмяването и уплътняването на гласа при момчетата.

И двата пола произвеждат малки количества от двата хормона. Сега вече се знае, че естрогенът, а не тестостеронът, определя кога костите спират да растат. Затова мъжете с дефицит на естроген продължават да растат.  

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10903 seconds