Новини и статии

Митове и истини за тайните на красотата

Публикувано в: Красота и естетика, Любопитно 4 September 2010

healthybeautyawards01bear296

Ако не сте един от гордите притежатели на безупречна кожа, стройна фигура или зашеметяващо симетрични черти, излишно е да превръщате това в драмата на живота си. Привлекателността никога не се крепи само и единствено на външния вид. И идея си нямате колко научна истина се крие зад клишето, че красотата е относително понятие.

В следващите редове ще може да се запознаете с няколко изследователски доказани факта за красотата и привлекателността. Освен всичко друго те ще ви помогнат и лесно да повишите своето AQ (коефициент на атрактивност).

Красотата увеличава доходите, но същото прави и интелигентността

„Хората с красива външност получават по-високо заплащане, считани са от околните за по-умни и почти винаги на тях им се обръща повече внимание във всеки един житейски аспект", обяснява проф. Ингрид Олсън от Университета в Пенсилвания.

„Множество изследвания непрекъснато отчитат съществуването на огромни социални и икономически облаги, които произтичат от това, че си красив. При кандидатстване за работа преимуществото по правило е на страната на физически атрактивните служители, които биват наемани много по-често, отколкото тези с по-неугледна външност.

Не липсват обаче и доказателства, които по категоричен начин говорят, че доброто образование и интелигентността все пак имат решаващо значение за високия размер на доходите на един човек.

Индивидуалността прави хората атрактивни

Уникалната и неповторима личност е тази, която привлича вниманието на хората. Според изследвания, публикувани в журнала Evolution and Human Behavior, мъжете и жените, които останалите определят  като приятелски настроени, смели, трудолюбиви и надеждни, се възприемат също така и като изключително привлекателни. И обратното - хората, на които им се носи слава заради тяхната грубост, невъзпитаност и нападателност, изглеждат много по-грозни в очите на околните. Запомнете, че вашата личност и характер са също толкова важни фактори за красотата ви, колкото и гладката кожа и симетричните черти.

Любопитство + увереност = привлекателност

„Хората се ласкаят, когато ги намираш за интересни, и съвсем естествено ти отвръщат със същото", казва Ан Демараис, съавтор на книгата „Първи впечатления: Какво не знаете за това как другите ви възприемат".

Един от най-лесните начини да станете „по-красиви" за околните,  е да се научите да се интересувате от тях. „Да проявяваш интерес към хората е съставна част от проявата на увереност. А когато си уверен, ти дори физически изглеждаш много по-привлекателен", заключава Ан Демараис.

С малко полюшване в походката далече се стига

„От древни времена хората са се опитвали всячески да открият магическата формула на красотата", споделя изследователката Кери Джонсън от университета в Ню Йорк. „Знаем, че формата на тялото винаги е била от голямо значение, но наскоро открихме, че и  неговото движение също е ключов фактор." В хода на изследването проф. Джонсън и нейният екип установили, че жените, които полюшват бедрата си, докато ходят, и мъжете с наперена походка се възприемат от останалите като много привлекателни.

Красотата иска охрана

По време на социален експеримент, проведен наскоро в австралийски университет, за пореден път били установени различията, които мъжете и жените имат, когато става въпрос за естетически категории. Много от жените, взели участие в изследването, дали високи оценки за привлекателността на мъже, които останалите дами намирали за доста отблъскващи.

При мъжете се наблюдавал сериозен консенсус и единодушие за това кои жени намирали са атрактивни и кои не. Това е и причината редица психолози да мислят, че мъжете инвестират повече време и енергия в браненето на своите половинки от потенциални ухажори. Логиката тук е желязна - когато една жена е привлекателна за един мъж, тя  е привлекателна и за много други. 

Няма смисъл от комплекси

Ако се страхувате, че можете да бъдете отхвърлени заради вашия външен  вид, това гарантирано ще ви направи несигурни, затворени и неспокойни. Фокусирането върху несъвършенствата и недостатъците повишава чувството на самота, изолация и непривлекателност. За да повишите вътрешната и външната си красота, започнете да се упражнявате в приемането и обичането на себе си такива, каквито сте - с всичките си плюсове и минуси.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.07479 seconds