Мащерка срещу възпаления
Японски учени сравнили мащерката с други 6 етерични масла и установили, че растението има противовъзпалителни свойства, които потискат ензима COX-2.
Проучването, публикувано в Journal of Lipid Research, показва, че мащерката има полезни качества за здравето, подобно на виното и чая. От всички изследвани масла това от мащерка е показало 75% намаляване на нивата на COX-2.
Вещество в растението - carvacrol, пък има още по-голям ефект, когато се използва в чист вид. Редуцира вредния ензим над 80%, допълват учените, които обаче още не са открили точните механизми на действие на естествените масла.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Лайката е ефективна при леки тревожни разстройства
- С лице към даровете от природата
- Популярни подправки и техните лечебни свойства
- Билковите вани запазват младостта
- Разходката през зимата пази от настинки
- Голямото физическо напрежение е риск за женската фертилност
- Как да предотвратим натрупването на килограми
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.