Новини и статии

Мигрената и опасността за сърцето

Публикувано в: Здравни новини 25 August 2010

migraineinformation

Хората, които страдат от сериозна форма на мигрена, са по-застрашени от сърдечни заболявания, инсулт и други съдови проблеми, твърдят последните изследвания.

Исландски учени са установили, че рискът от смърт вследствие на коронарна болест на сърцето е с 28% по-висок при хората, страдащи от мигрена. При тях опасността от сърдечен пристъп е 40% по-голям, се съобщава в British Medical Journal.

Като цяло хората, страдащи от мигрена с аура, са 27% по-застрашени от смърт от сърдечно-съдови болести. Това са първите данни, които свързват този вид главоболие с конкретна причина за фатален край. Все още не е ясна точната причина за тази връзка, но някои специалисти смятат, че причината може да се крие в слабост на кръвоносната система.

Хората, които са по-склонни да развият мигрена, трябва да водят по-здравословен начин на живот - без цигари, балансирана диета, повече движение и др., за да намалят риска за сърцето, допълват учените.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19492 seconds