Новини и статии

Млечните храни предотвратяват миома

Публикувано в: Здравни новини 8 December 2009

Млякото намалява шанса от развиване на миома на матката

Консумацията на голямо количество млечни продукти намалява риска от развитието на миома на матката - доброкачествен тумор, който се среща често при жените над 30 години.

Причините за образуването на миома остават неизяснени, но се предполага, че половите стероидни хормони и факторите на растежа играят важна роля при болестта, отбелязва ИТАР-ТАСС. Известно е, че този вид заболяване се среща 2-3 пъти по-често при тъмнокожите жени. Изследване на Бостънския университет /САЩ/ е проведено сред 59 хиляди афроамериканки, тъй като се знае, че те получават по-малко калций, магнезий и фосфор с храната, отколкото белите жени. Медиците са проучили антиоксидантното влияние на млечните продукти върху работата на ендогенните полови хормони в женския организъм. В течение 10 години, които е обхванал обзора, са били регистрирани 6 хиляди случая на миома на матката. Гинеколозите са забелязали, че високото равнище на млечни продукти в менюто намалява вероятността от заболяването. Рискът от образуване на фиброзен тумор е намалял с 30% при жените, които са консумирали по 4 или повече порции млечни продукти дневно.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11963 seconds