Новини и статии

Аспиринът помага при рак

Публикувано в: Здравни новини, Превенция и хигиена 12 August 2009

Аспирин таблетки

Вземането на аспирин не само може да намали риска от повторна поява на рак на дебелото черво, а и да намали риска от фатален изход от болестта, предаде Ройтерс.

Аспиринът вече заема важно място в много медицински кабинети. Ежедневната употреба на ниски дози може да помогне да се предотвратят сърдечни пристъпи и удари, както ида се намалят болките. Последното изследване, публикувано в Journal of the American Medical Association, показва, че неостаряващото лекарство може да предотврати и смъртта от рак на дебелото черво. Д-р Ендрю Чан и колегите му от Масчаузетската обща болница и Харвардското медицинско училище в Бостън са изследвали употребата на аспирин при 1279 случая на мъже и жени с рак на дебелото черво, при които болестта не е засегнала други части на тялото. Хората, които са приемали аспирин редовно след поставяне на диагнозата, са имали 30% по-ниски шансове да починат от рака от тези, които не са го приемали.

Аспириноприемащите са имали и 21% по-нисък шанс да умрат по други причини по време на изследването, траяло над 2 десетилетия. Чан смята, че аспиринът вероятно блокира ензимът cyclooxygenase2 (COX-2), които води до възпаления и разделение на клетките. Много тумори водят до излишък на COX-2, напомни той. Въпреки ползите си за здравето, лекарството може да доведе до сериозно кървене в стомаха. Екипът смята, че трябва да се направят още изследвания във внимателно контролирани клинични тестове, преди лекарството да се препоръчва за употреба на пациентите. Ракът на дебелото черво е вторият най-смъртоносен вид рак в САЩ след рака на белите дробове. 50 хиляди американци ще загинат тази година от него според американския институт за изследване на рака.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Баща ми пиеше много години всеки ден аспирин,защото чувстваше ,че диша добре. Бяха му открили рак на хранопровода,но той не взе мерки,беше над 70 години.Когато почина на 91 от друго,аутопсията не откри рак.!Допускам,че аспиринът ,минавайки през тумора,го е ,,изчистил"! Това ми хрумна,защото аз лично ползвам салицил на прах срещу гъбички! Имах една доста голяма,,гъба" между пръстите на краката и поръсвайки често с тази прах,гъбата се белеше и сега мястото е чисто и нежно.За салицила ми дойде идеята от практиката на майка ми да слага аспирин в туршиите да не се развалят.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17414 seconds