Новини и статии

Националната грипна епидемия се отменя

Публикувано в: Здравни новини 20 November 2009

Министерство на Здравеопазването

Днес Министерството на здравеопазването отменя Националната грипна епидемия. Причина за това решение е трайното намаляване на заболеваемостта в страната. В момента болни от грип са под 190 на 10000 души. В някои райони с по-висока заболеваемост местните пандемични комитети могат да разпоредят допълнителни  мерки в зависимост от конкретната ситуация. Отмяната на националната епидемия означава, че се възстановяват плановите операции, дейността на женските и детски консултации, изпълнението на имунизационния календар.

България е взела всички противоепидеични мерки за справяне с нповия грип. Това е констатацията на екип от експерти на Европейския център за контрол на заболяванията (ЕЦКЗ) в Стокхолм. Те бяха на посещение в страната по покана на МЗ от 17 до 19 ноември. При проверката си европейските специалисти посетиха изградения в МЗ Оперативен център, РИОКОЗ, общопрактикуващи лекари, Инфекциозна болница, ВМА. Екипът оцени високо създадената организация на работа във връзка с грипната епидемия и определи предприетите мерки като навременни и адекватни на ситуацията. Експертите на Центъра препоръчаха изпълнението на предприетите стъпки да продължи заради възможността от възникване на втора вълна на епидемията не само у нас, но и в останалите европейски страни. Освен това ЕЦКЗ покани българските епидемиолози да споделят опита си с останалите европейски страни, в които грипът все още не е достигнал подобна степен на разпространение.

Източник: Министерство на здравеопазването (МЗ)

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15367 seconds