Новини и статии

256 на 10 000 са болните от грип в страната

Публикувано в: Здравни новини 9 November 2009

Министерство на Здравеопазването

256 на 10 000 е достигнала заболеваемостта от грип в началото на седмицата, сочат данните на Министерството на здравеопазването. Това означава, че болни са малко над 175 000 души. До края седмицата всички училища са в грипна ваканция, а женските консултации, свижданията, имунизациите и плановите операции се отлагат.

Изпълнителната агенция по лекарствата започва масови проверки по аптеките как се продават антивирусните препарати. Фармацевтите са длъжни да отпускат тамифлу и реленца само срещу рецепта. Ако инспекторите констатират нарушения, ще налагат съответните санкции - от 1000 до 3000 лв. Спазването на тези правила е изключително важно, защото те гарантират, че човек ще приема антивирусните препарати само по лекарска преценка. Прибягването до самолечение и пиенето на тамифлу или реленца без нужда може да създаде резистентност на вируса към препаратите.

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14385 seconds