Новини и статии

Нови кръвни тестове улесняват откриването на рак

Публикувано в: Здравни новини 21 September 2009

кръвен тест

Два нови кръвни теста може да помогнат на лекарите да откриват по-лесно, по-евтино и по-рано рак на дебелото черво и стомаха, без нуждата от инвазивни процедури или неприятни прегледи, предаде Ройтерс.

Тестовете, един от които е разработен от белгийската компания OncoMethylome, а другият от учени в Германия, използва кръвни проби за засичане на специфични генетични сигнали на болестта, чрез които може да се предвиди евентуално разпространение на болестта. Ернст Куйперс, специалист по рак на дебелото черво в университета "Еразъм" в Ротердам, който не участва в изследването, заяви, че новите тестове бележат обещаващ напредък в сферата на диагностиката. "Кръвните проби може да бъдат взимани от сестри или начинаещи лекари без нуждата от специално оборудване или обучение", посочва представител на OncoMethylome. Ракът на дебелото черво засяга всеки един на 17 души и е един от видовете рак, водещи до смъртни случаи в Съединените щати и Европа, където около 560 000 души развиват болестта всяка година, а 250 000 умират.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

сега в България правят ли се тези тестове?

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.23290 seconds