Новини и статии

Соята намалява риска от белодробен рак

Публикувано в: Здравни новини 8 February 2010

soyproduct

Непушачите, които редовно консумират соя, развиват по-рядко рак на белите дробове. Соята съдържа вещества, които действат като естрогена и притежават антиракови свойства срещу заболяванията, обвързани с хормоните (рак на гърдата или на простата).

Японски учени са установили, че редовната консумация на соя, включително и под формата на соев сос, намалява в значителна степен развиването на рак на гърдата или простатата.

Проучването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, е проведено с 36000 мъже и 40000 жени на възраст между 45 и 74 години без злокачествени заболявания в началото на изследването.

Установено е, че соята влияе и на рака на белите дробове, но ефектът е забележим само при непушачи, тъй като полезните вещества не биха могли да компенсират натрупването на вредни катрани и смоли в дробовете, допълват учените.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19195 seconds