
Соята намалява риска от белодробен рак

Непушачите, които редовно консумират соя, развиват по-рядко рак на белите дробове. Соята съдържа вещества, които действат като естрогена и притежават антиракови свойства срещу заболяванията, обвързани с хормоните (рак на гърдата или на простата).
Японски учени са установили, че редовната консумация на соя, включително и под формата на соев сос, намалява в значителна степен развиването на рак на гърдата или простатата.
Проучването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, е проведено с 36000 мъже и 40000 жени на възраст между 45 и 74 години без злокачествени заболявания в началото на изследването.
Установено е, че соята влияе и на рака на белите дробове, но ефектът е забележим само при непушачи, тъй като полезните вещества не биха могли да компенсират натрупването на вредни катрани и смоли в дробовете, допълват учените.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Затлъстяването е опасно колкото пушенето
- Диетолози обявиха пуканките и фъстъченото масло за полезни
- Не палете цигара веднага след събуждане!
- Кои здравословни храни могат да бъдат и вредни?
- Предстои дискусия за добрите европейски практики в болничната помощ
- Защо да кажем "НЕ" на цигарите?
- Лепенка "поправя" сърцето след инфаркт
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.