Новини и статии

Нужна е промяна в хранителния модел при децата

Публикувано в: Бременност и майчинство, Хранене и диети 14 January 2010

children-eating

Установено е, че от 7-те рискови фактора, които имат дългосрочно значение за здравето, 6 са свързани с храненето и физическата активност. Повечето от тях зависят от отношението ни към здравословното хранене. Това заяви доц. Веселка Дулева от Националния център по опазване на общественото здраве.

Изграждането на навици и хранителен режим започва още от детска възраст. Затова са важни насоките и подкрепата, която дават възрастните - в семейството, в училищната среда. За съжаление, последните изследвания показват тенденция към нездравословен хранителен модел - засилен прием на наситени мазнини, (които са по-рискови по отношение на хронични заболявания), захарни изделия и газирани напитки, риск от дефицит на някои витамини от група В (фолиева киселина), минерали (Ca, Fe, Zn), недостатъчен прием на плодове и зеленчуци, риба и пълнозърнести храни, подчерта доц. Дулева.

Наднормено тегло имат между 22-23% от момчетата и 14-18%  от момичетата. Национално представително проучване, проведено у нас през 2008 г. показа, че 30,6 % от децата в първи клас са с наднормено тегло, 17% от тях - със свръхтегло, а 15,6% - със затлъстяване.

Европейският ден за здравословно хранене и готвене с деца бе отбелязан днес в София с кулинарно шоу. През тази година у нас ще стартира европейска програма „Училищен плод", която предвижда безплатно раздаване на плодове на деца от 6 до 10 години, както и обучителни модули.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19768 seconds