Новини и статии

Колата повишава диабетния риск при бременните

Публикувано в: Бременност и майчинство, Хранене и диети 1 December 2009

Колата отключва диабет при бременните

Американски учени са установили, че употребата на повече от 5 чаши кола седмично преди забременяване може да увеличи значително риска от диабет по време на бременността.

Проучването, публикувано в Diabetes Care, е обхванало 13 475 жени. След като са взети предвид всички рискови фактори (възраст, физическа активност, фамилна обремененост, тютюнопушене, прием на подсладени газирани напитки и алкохол, ИТМ  и др.) е установено, че подсладената със захар кола се асоциира с риск от гестационен диабет. Не са открити подобни резултати при други диетични и подсладени газирани напитки.

Според специалистите връзката между диабета и колата може да се обясни с популярността на напитката, обуславяща голямата й консумация. Предишни изследвания доказват, че подсладените газирани напитки се свързват с увеличен прием на калории, повишаване на риска от затлъстяване, диабет тип 2 и метаболитен синдром.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16841 seconds