Новини и статии

НЗОК: Плащанията са в рамките на закона

Публикувано в: Здравни новини 1 September 2009

НЗОК лого

Отчетът за изпълнението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса към 31 юли т.г. показва, че средствата за здравноосигурителни плащания и за лекарства за домашно лечение на здравноосигурените граждани са в рамките на предвидените в Закона за Бюджета на НЗОК.

Приходите, заложени в Закона за бюджета на здравната каса за 2009 година, са в размер на 2473 млн. лева. Към 31 юли т. г. касата разполага с 1148 млн. лева, което представлява 46,4 на сто от предвидената сума от приходи.

Общият размер на разходите за здравноосигурителни плащания и лекарства за домашно лечение на здравноосигурените граждани, заложени в Закона за бюджета на НЗОК за 2009 година, е 2071 млн. лева. Към 31 юли т.г. са изразходвани 1039 млн. лева за заплащане на медицински дейности за здравноосигурените, което означава, че за 7-те месеца на годината са изразходвани 50,2 на сто от бюджета на касата. За оставащите 5 месеца до края на годината НЗОК разполага с 1032 млн. лева за заплащане на лечението на българските граждани, в т.ч. - 240 млн. лева оперативен резерв. Както всяка година досега, средствата от резерва ще могат да бъдат освободени през четвъртото тримесечие с решение на Управителния съвет на НЗОК и на Министерството на финансите, и ще бъдат използвани за здравноосигурителни плащания в болничната медицинска помощ, както и за лекарства за домашно лечение, медицински издeлия и диетични храни за специални медицински цели.


 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12418 seconds