Новини и статии

Л. Иванов: 40% от диабетиците у нас не знаят, че са болни

Публикувано в: Здравни новини 12 January 2010

lachezar_ivanov

8,3% от българите или 512 хиляди души са болни от диабет, но 40% от тях не знаят това. Това заяви председателят на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов днес на инициирана от него среща в Народното събрание, която обсъди проблемите за отпускане на тест ленти за домашен самоконтрол и консумативи за инсулинови помпи на диабетно болни.

В срещата участват представители на МЗ, на НЗОК, на Националната асоциация на децата с диабет и други. Разпространението на диабет у нас е в застрашителни размери, заяви в експозето си Лъчезар Иванов. Той съобщи, че 3500 са децата с диабет у нас, а заболяемостта е 10 на всеки 100 хиляди деца, като две от тях са кърмачета. У нас засега има поставени само 20 инсулинови помпи и от този съвременен метод само 15 са за деца. Методът е доста скъп, една инсулинова помпа струва между 7500-8000 лв., а месечните консумативи за нея са между 260-460 лв. В България е предвидена програма с три основни компонента, върху които трябва да се работи: да се изгради национален диабетен регистър, да се увеличат дейностите по превенция, масова диагностика и скрининг и да се осъществява обучение на болните, защото голямата част от лечението се базира на знанието.

НЗОК заплаща напълно или частично лекарствата и храните за диабетно болните и за съжаление, в Бюджет 2010 парите затова са с 10 млн. лв. по-малко, отколкото в Бюджета за 2009 г. От НЗОК ще поискат промяна в Закона за медицинските изделия, в който да се определят условията и критериите, при които да се отпускат средства за тест ленти. НЗОК ще призове производителите на тези медицински изделия да дават на болните безплатни глюкомери, а с освободените средства да се купуват повече тест ленти. Според зам.- директора на НЗОК д-р Албена Златарева това е европейска практика и е един добър начин да се компенсира част от липсващите средства в Касата и по този начин да има по-гъвкав режим при обслужване на болните по време на криза. Според д-р Златарева трябва да се определи горна граница на стойността за лечение на дадено заболяване. „От 1 април т. г. ще бъде създадена комисия, която в зависимост от чисто финансовите параметри, ще определя лимит на лечение по МКБ (Код за съответното заболяване или диагноза), т. е., ще се определя средна стойност за лечение на дадено заболяване, което НЗОК 100% ще заплаща", каза д-р Албена Златарева. Според нея по този начин самите лекари ще бъдат стимулирани да изписват генеричните лекарства и по-евтините от тях за пациенти, които нямат възможност да доплащат лечението си.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20639 seconds