Новини и статии

Обездвижването уврежда черния дроб

Публикувано в: Превенция и хигиена 16 September 2009

обездвижване

Неалкохолната стеатоза на черния дроб се свързва и с липсата на достатъчно активна двигателна дейност, което увеличава риска от затлъстяване и асоциираните с него усложнения от страна на сърцето, мозъка, диабета. Често наблюдаваният лош липиден профил при тях корелира и със стеатозните изменения в черния дроб. Очаква се това да стане следващото сериозно метаболитно разстройство, дължащо се и на обездвижването и неправилната диета.

За изясняване на връзката между стеатозата и физическото натоварване с аеробни упражнения в щата Мисури учените са направили изследвания с лабораторни плъхове, отглеждани по различен начин. На възраст 25 седмици, в групата, която не е натоварвана физически, се установяват белези за мастна инфилтрация на черния дроб. В края на естествения им жизнен път поддържането на подобен двигателен режим е довело до чернодробна цироза. Тези данни предполагат нови насоки в профилактиката и терапията на заболяването, което днес се регистрира все по-често.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10632 seconds