Новини и статии

Забравете за въглехидратите, ако черният дроб страда

Публикувано в: Здравни новини 19 April 2011

lowcarbdiet

Ново проучване разкрива, че ограничаването на въглехидратите е по-ефективно от намаляването на калории за хората, които искат бързо да освободят черния си дроб от натрупаните мазнини.

Учените твърдят, че откритието им дава бързи резултати – в рамките на месец. Те са анализирали данните за 18 участници с неалкохолно мастно чернодробно заболяване (NAFLD), които трябвало да спазват диета с ниско съдържание на въглехидрати или с ниско съдържание на калории в продължение на 14 дни.

Едната група доброволци консумирали по-малко въглехидрати (по-малко от 20 грама на ден - еквивалент на малък банан или половин чаша юфка) през първите седем дни и специални храни през оставащото време. Другата доброволци ограничили общия брой на приеманите калории до около 1200 на ден за жените и 1500 за мъжете. След две седмици изследователите установили, че участниците в проучването, които били на нисковъглехидратна диета, са загубили повече мазнини в черния си дроб.

Проучването не е проектирано да определи коя диета е по-ефективна за намаляване на теглото. И при двете участниците загубили средно по около 5 килограма.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19789 seconds