Новини и статии

Останете млади

Публикувано в: Красота и естетика 12 September 2009

youth

Стареенето означава отслабнала памет, болки в ставите, повехнала кожа, слабо либидо, проблеми със сърцето... Всичко това произтича от биологичните механизми, но процесите могат да се забавят и върху това медицински доказано твърдение се базира цялото направление, ставащо днес все по-популярно - антиейджинг.

Лоши гени и къси теломери

Причиняват проблеми с паметта.

Гените са решаващи за начина на остаряването и за предразположението към болестите. Вярно е, че не може да се променят гените, но тахната „дейност" може да се контролира. Пазете теломерите. Това са „капачетата" на вашите хромозоми. Те са като краищата на връзките за обувки  - износват се и се късат, понякога се скъсяват и оръфват, което води до старчески проблеми със здравето, като например загуба на паметта.

Противодействие: Поддържайте теломерите  и паметта си,  като се пазите от стрес, упражнявайте мозъка си и правете редовно физически упражнения.

Окисляване и неефикасни митохондрии

Причиняват сърдечни заболявания.

Когато митохондриите - онези части от клетките, които превръщат храната в енергия - функционират, те произвеждат свободни радикали,  които причиняват опасни възпаления. Подобно на старите фабрики остаряващите митохондрии изливат индустриалните отпадъци в организма. От предизвиканото окисляване  артериите "ръждясват" и сърдечно-съдовата система се износва.

Противодействие: За защита от окисляването и изхвърляне на отпадъците от организма, яжте повече  риба, плодове и зеленчуци.

Намаляване на стволовите клетки

Причинява: разрушителен ефект от стреса

Стволовите клетки възстановяват пораженията в клетките в организма, нанесени от различни фактори, например слънчеви изгаряния и тютюнопушене. С остаряването стволовите клетки намаляват, от което организмът става по-податлив на стресови ситуации и по-трудно се възстановява.

Противодействие: Пазете се от слънчеви изгаряния. Откажете се от цигарите. Намалете стреса.

Намаляващи защитни сили

Причиняват: слаб имунитет.

За остаряването допринасят не само острите инфекции - простуда, грип и др. Много опасни са и хроничните инфекции, защото реакцията на организма срещу тях го състарява.

Хроничното възпаление претоварва и стресира имунната система и оставя организма без защита срещу евентуални заболявания.

Противодействие: опитайте с медитиращи упражнения. Те помагат на имунната система да се бори с хроничните възпаления.

Токсини

Причиняват: ракови и дихателни заболявания

Средата, в която живеем, изобилства от химикали - превозните средства, почистващите препарати, индустрията. Някои от токсините се усешат - например имат неприятна миризма, но други са без мирис и цвят и незабелязано проникват в организма.

Противодействие: Не изпадайте в крайност да се страхувате от всеки препарат, но внимавайте за средата, в която живеете и се старайте да я поддържате колкото може по-здравословна.

Гликозилация

Причинява: диабет, проблеми със зрението, сърдечни болести

Гликозилацията е вид стареене на клетките с драматични последствия. Когато излишните захарни молекули в кръвта се прикрепят към протеиновите молекули на повърхността на клетките, те ги блокират и не им дават възможност да функционират правилно. Това се нарича гликозилация. И тя допринася за проблемите със зрението, сърдечните болести и диабета.

Противодействие: Поддържайте нормални стойности на кръвната захар, нормално тегло, балансирана диета и физическо натоварване. Ако намалите талията си с няколко сантиметра, ще намалите и гликозилацията.

Калориите и намаляването на сиртуина

Причинява: затлъстяване и храносмилателни проблеми

При ограничаването на калориите се активира един протеин в организма, който се нарича сиртуин. Той неутрализира стареенето. Сиртуинът е като слънчевата светлина - помага на клетките да виреят добре,  да се делят, обновява организма с нови стволови клетки, които поправят уврежданията, свързани с остаряването.

Противодействие: Намалете калориите. Просто яжте малко.

Дисбаланс на невротрансмитерите

Причинява проблеми със съня, спад в умствените способности.

Невротрансмитерът  предава съобщенията в мозъка. Представете си преплетени жици и нарушени съобщения. Същото може да стане и в главата ви. Ако невроните не комуникират ефективно, цялата система се обърква. С остаряването някои невротрансмитери умират и това води до депресии, загуба на умствени способности, проблеми със съня.

Противодействие: Здравият сън помага на невротрансмитерите да работят по-добре, което пък от своя страна помага на здравия сън. Заспивайте в хладна и тъмна стая, без компютър и телевизор, леко облечени, на удобна възглавница и матрак. Заспивайте и се събуждайте по едно и също време.

Хормонален дисбаланс

Причинява проблеми по време на менопаузата.

Хормоните се променят. Те се увеличават и намаляват и в един момент започват да залязват. По време на менопаузата плри жените, когато организмът установява ново хормонално равновесие, може да се появят симптоми, които се отразяват силно върху общото състояние - от топли вълни и проблеми със съня до болки в ставите и отслабване на паметта.

Противодействие: Опитайте с медитация да успокоите топлите вълни, осигурете си здрав сън, движете се много и приемайте  необходимото количество калций, за да поддържате костите си здрави.

Липса на nitric oxide

Причинява смущения в сексуалната дейност, проблеми със съня.

В организма ви се разхожда един газ, който се нарича nitric oxide (N.O.).Той играе голяма роля в поддържавето на здравето, като предизвиква верижна реакция в клетките, която кара кръвоносните съдове да се отпускат и разширяват. Намаляването на N.O., което става с годините, е една от причините за проблемите с ерекцията и със съня.

Противодействие: Активирайте отделянето на nitric oxide в организма като дишате дълбоко през носа.Или ходете на сауна - горещината помага на организма да отделя N.O.

UV радиация

Причинява проблеми със зрението и остаряване на кожата.

Не е новост, че ултравиолетовите лъчи нанасят поражение на кожата -  бръчки, отпускане, тъмни петна, а също така увеличават риска от рак на кожата. Но тези лъчи  увреждат и зрението.

Противодействие: Предпазвайте очите си с очила, които имат 99% UV защита. Тъй като силните лъчи проникват над очилата, носете и шапка.

Атрофия от бездействие

Причинява отслабване на костите. Тук действа правилото "използваш или губиш". И това важи за паметта, половите органи, мускулите и особено костите. Ако не предизвиквате тези системи и не ги натоварвате, те бързо западат.

Противодействие: Заздравете костите си с всекидневни разходки и физически упражнения, приемайте най-вече чрез храната необходимото количество калций и витамин D.

Претоварване

Причинява проблеми със слуха.

Обратно на атрофията, причинена от бездействие, претоварването изразходва части от организма. До известна степен изразходването е функция на времето, но то е и функция на начина на живот.  Както претоварените стави се износват по-бързо, така и слухът се уврежда, ако ушите постоянно са подложени на висок шум.

Противодействие: Пазете слуха си, като ядете зелени зеленчуци, яйчен жълтък и зърнени храни. И внимавайте не само с  хевиметъл концертите, но с високите децибели навсякъде около вас.

Грешки, които могат да се предотвратят

Причиняват произшествия.

Някои инциденти са неизбежни, но е задължително да се взимат превантивни мерки. Тежки, стресови произшествия водят до внезапно остаряване.

Противодействие: Въздържайте се от необмислени действия. Слагайте си предпазни колани в колите, носете каска, когато карате колело, кънки или се спуската със шейна. Намалете риска от падания, като  развивате чувството си за равновесие.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14926 seconds