Новини и статии

Маниакалността на финландците по диетите не ги спасява от наднорменото тегло

Публикувано в: Психично здраве, Хранене и диети, Здравни новини, Красота и естетика, Любопитно 28 June 2009

mirror

Всеки трети финландец е на диета, надявайки се да свали излишните килограми, и строго внимава както за калоричността, така и за полезността на консумираната храна, предаде ИТАР-ТАСС.

Диетите и ограниченията на храни са станали обичайно ежедневие в северната страна, за това не се учудвайте, ако едновременно с поканата за гости ви попитат за диетичните ви предпочитания. И ако някой от гостите не може да оцени кулинарните способности на стопаните, тъй като не консумира някои от продуктите, това няма да се счита за обида и повод за конфликти. Въпросът за диетичните предпочитания и ограничения е обичаен и при официалните събития. Все по-често при покани за участие в големи мероприятия или международни срещи наред с паспортните данни и професионалната информация има въпроси отнасящи се до особеностите на вашето меню. Изследването на диетолози от Националния институт за здравеопазване и благосъстояние показват, че финландците стават все по-големи маниаци на здравословната храна и следят какво консумират. Традиционните пирожки, рибни супи със сметана и пържено с три вида месо се заменят от обикновени диетични блюда, богати на витамини. Лекарите са изчислили, че в чинията на 35% от финландците и на 47% от финландките ежедневно присъстват зеленчуци, популярност набира обезмасленото мляко и млечни продукти с минимално съдържание на мазнини. Все повече хора включват в менюто си диетични видове хляб и намаляват употребата на масло, маргарин. Но въпреки всички тези мерки броят на финландците с наднормено тегло продължава да расте. Наднормено тегло имат 56% от мъжете и 44% от дамите.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

явно с ядене само не става, трябва и спорт - редовен

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20511 seconds