Новини и статии

Партньорът на хъркащия е застрашен от хипертония

Публикувано в: Любопитно 7 September 2009

Хъркането предизвиква хипертония

Хъркащият съпруг не само пречи на другия да заспи, но и пряко допринася за увреждане на здравето му. Британски учени установиха, че при шум над 35 децибела кръвното налягане на спящия човек се повишава, съобщи European Heart Journal.

Учени от Кралския колеж в Лондон провели изследване с участието на 140 доброволци, живеещи в близост до летища, като по време на сън на всеки 15 мин.  им мерили кръвното налягане. Резултатите показват, че над 35 децибела шум предизвиква повишаване на кръвното налягане както по време на сън, така и при бодърстване. Това става независимо от източника на шума - излитащ самолет, наземен транспорт или хъркането на съпруга. 

Редовното шумово въздействие повишава риска от развитие на хипертония. Данните от други измервания сочат, че хъркащите хора произвеждат  шум със сила между 20 и 80 децибела. В книгата на Гинес рекордьор е шведът Каре Валкерт, шумът от чието хъркане е 93 децибела - колкото от моторна косачка.

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.09459 seconds