![](/public/images/front/icon_news_page.gif)
Плодове и зеленчуци, но какви?
![500072_1](/public/upload/images/news/_20100427_FateH/500072_1_thumb_2.jpg)
Американски експерти твърдят, че консумацията на плодове и зеленчуци е по-полезна, когато се открият правилните видове, съобщава Би Би Си.
Според тях замяната на морковите със сладки картофи или на портокалите с папая може да предизвика положителна промяна. Храни като малини, зеле или кресон, са богати на съставки, които предпазват от различни заболявания.
Специалистите обаче твърдят, че най-популярните варианти на растителните продукти (спанак, моркови, ягоди, портокали) не винаги са най-богатите на полезни съставки. Сладките картофи съдържат два пъти повече бета каротин от морковите, папаята е по-полезна от портокалите, а къдравото зеле съдържа 3 пъти повече лутеин от спанака. Малините са по-добрият избор от ягодите, а кресонът е много по-богат на здравословни съставки от хряна в горчицата.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Шепа витамини за здраве?
- Приемът на витамин Д може да е полезен за бременните
- Влагата унищожава полезните свойства на витамините
- Кълновете – лекуват и подмладяват
- Идва ли ерата на "бавното" хранене?
- "Forbes" направи класация на най-здравословната храна
- Защо ни се хапва повече сладко, отколкото нещо полезно?
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.