Новини и статии

За витамините в крема за лице

Публикувано в: Красота и естетика 8 March 2010

0xx_25_35938071_228x324

Здравата и красива кожа не може без помощ от природата. Витамините защитават лицето от свободните радикали, които се образуват под въздействието на външни фактори - ултравиолетови лъчи, прах или замърсен въздух. В повечето случаи обаче жените не са наясно точно от какво имат нужда, затова ви предлагаме да се запознаете с ефектите, които оказват различните витамини върху кожата. Така ще можете да изберете подходящия за вас разкрасителен продукт.

Витамин А

Предотвратява образуването на бръчки, укрепва защитните функции на кожата, прави я по-еластична, подобрява обмяната на веществата в клетките, помага за растежа на косата и ноктите, регулира дейността на мастните и потните жлези. При недостиг на витамин А кожата става суха, лющи се и се напуква. Витамин А влиза в състава на средства за уморена кожа.

Витамини от група В

Помагат срещу кожни заболявания, участват в обмяната на веществата, в пигментацията и растежа на косата, във функционирането на мастните жлези. Недостигът на витамини от група В е свързан с напукването в ъгълчетата на устата и около ноктите, както и заболявания на кожата. Витамин В5 (пантенол) се използва в производството на кремове за кожата на лицето и шията. Провитамин В5 се слага в тонизиращите лосиони, в тоалетното мляко, в маските за коса и в продуктите за устни.

Витамин С

Помага за регенерацията на тъканите. Витамин С притежава противовъзпалително и антиалергично действие, стимулира синтеза на колаген, участва в процесите на пигментообразуването, нормализира проницаемостта на капилярите и взема участие във въглехидратната обмяна. При недостиг на витамин С кожата става груба, суха и остарява преждевременно. Витаминът се използва при производството на биокремове, козметика за кожата около очите и в състава на маските.

Витамин Е

Укрепва защитните свойства на кожата, участва в обмяната на мазнините и въглехидратите, помага за усвояването на витамин А, затова се използва главно заедно с него, както и с витамин D. При недостиг на витамин Е кожата повяхва и става безжизнена. Този витамин се използва във вид на маслени разтвори в състава на подхранващи кремове за повяхнала кожа и в козметиката за ръце и нокти.

Витамин F

Участва в мастната обмяна на кожата, предотвратява нейното лющене. Когато не достига витамин F, кожата става суха, белеща се, а косата - тънка, появява се пърхот. Витаминът се прибавя към подхранващи кремове, в биокремове за загрубели ръце, в средствата за коса и в козметиката за еластичност и подмладяване на кожата.

Когато купувате кремове с витамини е важно да знаете няколко неща:

  • Витамините в козметиката бързо се разрушават. За да се съхранят, се използва сложна технология, затова тези кремове не са евтини.
  • Ако нямате възможност да ползвате скъпи витаминизиращи кремове, трябва да подхранвате кожата си допълнително. Яжте повече плодове и зеленчуци, правете си маски с натурални компоненти, пийте витамини.
  • В козметичните средства, които съдържат повече от пет витамина, концентрацията на всеки от тях най-вероятно е доста малка.
  • Ако на етикета са изписани много биологично активни добавки, бъдете внимателни. Много вещества от тази категория не се съчетават помежду си и понякога имат странични ефекти.
  • Някои витамини може да създадат дискомфорт при хора с чувствителна кожа. Затова, преди да използвате нов крем, задължително го тествайте. Нанесете малко от крема върху вътрешната страна на китката и на следващия ден вижте каква ще е реакцията на кожата ви.
  • И най-добрият подхранващ крем е вреден в големи количества, защото кожата престава сама да изработва необходимите й вещества и губи природния си имунитет. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13413 seconds