Новини и статии

Постоянство в грижата за кожата в студа

Публикувано в: Красота и естетика 16 February 2010

skincarecleaning

Студеното време е изпитание за кожата - независимо от какъв тип е. През зимните месеци тя често губи своя блясък и става суха, напукана, а понякога направо зачервена и болезнена. Не са рядкост и сърбежите вследствие на прекомерното изсушаване.

Сухата кожа е резултат от увреждането на веществата, намиращи се в кожните клетки, които ги поддържат гладки и цялостни. Когато това се случи, налице е сериозна дехидратация, която от своя страна води до загрубяване, опъване, дори лющене на кожата.

Като главни фактори, оказващи влияние върху влошаването на състоянието на кожата, се сочат студеното време, мразовитият вятър, ниската влажност и продължителният престой в затворени помещения със застоял въздух. За да предпазим или възстановим своята кожа, трябва да използваме качествени овлажнители, серуми или тоалетни млека за тяло, които са богати на антиоксиданти и хидратиращи съставки. 

Продуктите за зимата трябва да бъдат с ниско PH и да имат в съдържанието си поне някоя от следните съставки: глицерин, пчелен восък, бадемово масло, мед, екстракт от жожоба или сусам. Тези натурални вещества се отразяват изключително благоприятно на кожата през зимата, като й помагат бързо да си възвърне своя блясък и свеж вид.

Силно препоръчителни са мазните и витаминни кремове. Най-полезни в студа са: витамин С, който укрепва стените на кръвоносните съдове и активизира колагеновия синтез, витамин В, които неутрализира възпалителните процеси в кожата, както и витамините Е и А. 

Важно е да не забравяме дори през зимата да избираме кремове за лице със слънцезащитен фактор поне 15. Това правило важи с особена сила за любителите на снежните спортове на открито в планината. Това, че слънцето не топли по това време на годината, не означава, че то не може да вреди на кожата също както и през лятото.

Една от най-уязвимите части от нашето лице през зимата са устните. Те са изключително податливи към вредите от студеното време и изсушаването, тъй като тяхната структура е по-различна от тази на останалата част от нашето лице. За да останат здрави и ненапукани, трябва всекидневно по няколко пъти да нанасяте омекотяващ балсам или гланц. За максимален ефект слагайте дебел слой балсам за устни и преди да си легнете, за да може през нощта полезните съставки да се абсорбират напълно от чувствителните тъкани.

Освен чрез подходяща козметика може да помогнете на кожата и чрез спазването на няколко прости правила. Спете достатъчно, почивайте си, когато можете, избягвайте прекомерните количества кофеин и алкохол. Посещавайте козметика си поне веднъж в началото на всеки сезон, защото освен задължителното почистване, той ще ви насочи и към най-подходящите за вас продукти.

Рецептите на баба

От домашните маски през зимата най-подходящи са тези с кисело или прясно мляко. Те помагат на сухата кожа и в същото време приготовлението им не отнема много време, усилие и финансови ресурси.

За да възвърнете еластичността на кожата, се препоръчва следната проста рецепта. Смесете 1 лъжица брашно, 1 лъжица мед и 1 лъжица прясно мляко. Разбъркайте добре, нанесете обилно върху лицето и оставете да престои 10-15 минути. След това отмийте с хладка вода.

Другата много популярна рецепта за изглаждане на лицето на кожата се приготвя от 1 лъжица кисело мляко и един по-голям варен картоф. Двата продукта се намачкват до получаването на хомогенна смес, която се оставя върху лицето за поне 20 минути. Отмива се също с хладка вода.

За да се радвате отново на свежа и сияйна кожа, ще трябва да се снабдите с 1 пакетче обикновена мая, 2-3 лъжички кисело мляко или сметана, 1 жълтък и няколко капки лимон. Упражнението пак е същото - смесете, разбъркайте добре, положете върху лицето за 10-15 минути и отмийте с хладка вода.

За да имат ефект обаче, през зимата подхранващите маски трябва да се правят стриктно поне веднъж седмично.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14536 seconds