Новини и статии

Повдигнете самочувствието и с храна

Публикувано в: Хранене и диети 17 March 2010

fruits04

Учените непрекъснато изследват влиянието на храната върху здравето и добрия външен вид, а оттам - на самочувствието и доброто качество на живот. Някои експерти твърдят, аргументирайки се с многобройни научни експерименти, че долните универсални рецепти дават добри резултати.

За по-малко бръчки - грозде

Антиоксидантите като витамин С в гроздето изглаждат бръчките и предпазват от преждевременно изсъхване и отпускане на кожата, което се причинява от свободните радикали.
1 чаша грозде осигурява 20% от дневната нужда на организма от витамин С.  Гроздето помага за  поддържането на количеството на протеина еластин, който запазва кожата гладка и свежа.

Срещу лошо настроение - здравословни въглехидрати

Когато човек е тъжен, обикновено му се дояжда нещо сладко. Това желание има биологично обяснение - простите въглехидрати предизвикват отделянето на серотонин - успокояващ хормон, който намалява стреса и депресията. Изяждането на някакъв сладкиш подобрява настроението закратко, но след това в резултат на повишаването на кръвната захар настроението пада още повече. преди.

По-добрият вариант за повишаване на настроението са комплексните въглехидрати, които се съдържат в лещата, граха и пълнозърнестия хляб.

Срещу акне - риба или орехи

Вредни за хора с акне са всички изделия от бяло брашно, особено фабрично обработените въглехидрати, като белия хляб и подсладените зърнени храни. Полезни са храните, богати на Омега-3 киселини, които помагат за овладяване на възпаленията в организма, включително и на акнето. Такива храни са рибата, лененото семе, орехите и особено сьомгата, която е много полезна за поддържането на чиста кожа.

При чупливи нокти  - храни, богати на протеини

Ноктите се състоят от няколко пласта протеин, наречен кератин, затова те се заздравяват с поемането на повече протеини. Учените са установили, че от 1930 година насам ноктите са започнали да растат с 25% по-бързо от преди, вероятно заради консумацията на повече протеини. Дневната нужда на организма от протеини е между 45 и 65 грама. Те се съдържат в говеждото и пилешкото месо, рибата и орехите. Не пропускайте закуската (само 2 яйца доставят 12.5 грама протеини - 20% от необходимата дневна доза).

Срещу лош дъх  - кисело мляко

Ментовите бонбони премахват временно лошия дъх, но не и главната причина за него - събиращите се бактерии по езика, между зъбите и зад гърлото, които често се размножават от непочистените остатъци от храната. Ако ментовите бонбони  съдържат захар, те дори подхранват микробите и правят дъха още по-неприятен. Японски учени са установили, че консумирането на обикновенно кисело мляко помага за унищожаването на излъчващите неприятна миризма серни съставки.

За изтъняла и суха коса -  чай или кафе

Кофеинът, който се съдържа в чая, забавя производството на едно химическо вещество, от което фоликулите на космите се свиват и кичурите на косата започват да изтъняват. Специалистите препоръчват да се изпиват по 2-3 чаши чай дневно.

Съшият благотворен ефект за косата има и кафето. Ако обаче кожата на скалпа е суха и има пърхут, или косата пада, тогава организмът страда от липса на цинк. Необходимата дневна доза от 8 милиграма цинк може да се набавя с храни като кисело мляко, зелен фасул, грах, тиквени семки и раци или скариди.

Срещу предменструален синдром  -  мляко или сирене

Според специалистите, липсата на калций допринася за болките и подуването на корема, както и за лабилната психика в този период. Те твърдят, че 1,2 милиграма калций на ден /2 парчета кашкавал плюс чаша прясно или кисело мляко/ облекчават неприятните симптоми с 48%.

Главоболията по време на менструация може да се дължат на недостатъчно количество магнезий в организма. Четвърт чаша бадеми или кашу осигуряват 30% от дневната нужда от този минерал. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18578 seconds