Новини и статии

Повече от 3 кафета дневно водят до пристрастеност

Публикувано в: Психично здраве 22 January 2010

women-drinking-coffee

Ако се нуждаете от повече от три чаши кафе на ден, значи сте станали зависим от вълшебната напитка.

"Ако не пия кафе, не приличам на човек". По- колко пъти на ден си казвате тази фраза, отпивайки от поредната чаша кафе. Преди закуска, на обяд или винаги след хранене, повечето хора надвишават препоръчителната дневна доза на кофеиновата напитка. Последните проучвания показват, че ако пиете повече от три чаши, означава, че вече сте се пристрастили. Лекарите препоръчват консумацията на 20 милилитра дневно, което се равнява на две или максимум три чаши. По-голяма цифра от тази, вече говори за злоупотреба. Опасността от голямото количество кафе на ден е, че тя може да доведе до физическа и психическа зависимост. В този случай, човек се нуждае всеки път от все повече кафе, за да постигне желания ефект. Когато такива пациенти започнат да намаляват дневната доза на кофеин, започват да стават раздразнителни, страдат от главоболие и по-ниска концентрация.

Но не само кофеинът в кафето причинява същите ефекти, категорични са експерти. Енергийните напитки, колата или какаото също имат същото съдържание и трябва да се внимава с количеството, в което ги консумираме. В тази връзка лекарите препоръчват да се избягва редовното пиене на енергийни напитки, тъй като те са прекалено концентирани. Кофеинът сам по себе си не крие рискове за здравето. Проблемът идва при прекомерната му употреба. Високите нива на вещества в кръвта могат да доведат до безпокойство, възбуда, нервност, безсъние или главоболие. Според специалистите децата, хората, страдащи от безсъние или диабет, както и бременните жени трябва да избягват или да ограничават приема му, доколкото е възможно.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18419 seconds