Новини и статии

Познаваме ли предимствата билковите лекарства?

Публикувано в: Любопитно 12 February 2010

herbalmedicine_1

Проф. Стефан Николов, ръководител на Катедрата по фармакогнозия и фармацевтична ботаника във Фармацевтичния факултет на МУ-София.

Проф. Николов, какво означава фармакогнозия?

Това е науката, която пълно и всестранно изучава лечебните растения - тяхното разпространение на различните континенти, условията, при които могат да се отглеждат контролирано от човека, биологично активните вещества, които съдържат, лечебните им свойства, както и възможните странични ефекти.

Какви са предимствата на билковите препарати пред химически синтезираните лекарства?

В тези препарати се съдържат природни вещества, които имат по-мек и безопасен ефект, по-малко токсични са, с малко странични действия. Не на последно място е достъпността. Обикновено билковите препарати са с по-ниски цени. Но веднага трябва да поясня, че е добре дори лечението с природни препарати да бъде под професионален контрол. Да не забравяме, че билките също могат да имат нежелателни ефекти, особено при домашно приготвяне на отвари, без да е ясно точното съдържание и количество на приетото активно вещество. Хората трябва да са особено внимателни при комбинация на различни видове билки, за които не знаят как си взаимодействат.

Как всъщност трябва да избираме растителните лекарствени продукти?

Сериозните производители спазват много стриктно технологията и там е ясно в една таблетка какво се съдържа, в какво количество и какъв ефект може да се очаква. Някои от растителните продукти са регистрирани като лекарства, други са хранителни добавки. Много е важно да се работи със стандартизирани екстракти от съответните лечебни растения. На пазара има утвърдени препарати, изпитани в практиката от много пациенти и с доказан ефект при различни здравословни проблеми.

В Европа как се възприемат природните препарати?

От около 6 години към Европейската медицинска агенция има изградена комисия със седалище в Лондон, специално занимаваща се с растителни лекарствени продукти. Аз имам честта да съм член на комисията, в която през месец обсъждаме всички въпроси на ефикасността и безопасността при прилагането на препарати от лечебни растения. В момента се подготвят монографии - научни трудове за свойствата и приложението на всяко лечебно растение.

Това е огромен труд, който след завършването си ще представи пълна картина на откритите до момента лечебни растения. Иначе и в Европа, както и у нас търсенето на природни лечебни препарати се увеличава и затова все-повече се възприема научният подход при доказването на свойствата на различните растения.

Има ли българско растително лекарство, което да е широко известно по света?

Безспорно, и това е нивалинът, който се произвежда вече към 60 години от нашето блатно кокиче. Той съдържа алкалоида галантамин и помага за преодоляването на някои неврологични увреждания. Дори в САЩ започнаха да го използват при лечението на болестта на Алцхаймер.

Какви са в момента най-актуалните проекти, върху които се работи във вашата област?

Много е сериозно биотехнологичното ни направление, което се занимава с тъканни и клетъчни култури. Това е едно ново направление, което позволява в лабораторни условия да се отгледат продукти, които продуцират същите биологично активни вещества, каквито са налични в лечебните растения в природата.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15929 seconds