Новини и статии

Пристрастяването към храна е лека форма на наркомания

Публикувано в: Психично здраве 26 August 2009

Жена похапва тортичка

Многобройни изследвания сочат, че все по-честа причина за наднорменото тегло е зависимостта от храна. Своеобразното пристрастяване към един или няколко продукта /най-често шоколад, сладолед, чипс/ има сходни белези с леката форма на наркомания.

Само допреди няколко години оплакването от хранителна зависимост би предизвикало лека усмивка у психолозите. Днес обаче проучвания сочат, че внезапно и непреодолимо желание да похапнат определена храна /да не се бърка с огладняването!/ изпитват 70% от мъжете и почти 95% от жените. При мнозина това желание става постоянно и представлява вече сериозен проблем.

В поведението на „продуктоманите" могат да се открият доста паралели с наркозависимите: силна тяга към любимата храна, изпитваното удоволствие при приемането й, невъзможността да се откажат от нея дори за кратко, чувството за вина и често укриване от околните на тази зависимост.

Специални проучвания напоследък установиха също така, че в мозъка на „продуктоманите" и на наркоманите протичат сходни химични процеси. Тези данни привлякоха и вниманието на експертите от Световната здравна организация.

Какви са признаците, издаващи зависимост от храна?

Ако някои от изброените по-долу неща са ви присъщи, заслужава си да обърнете внимание - може вече да сте развили зависимост от храна.

  • Склонни сте към преяждане, въпреки че знаете - това вреди на здравето, на самочувствието и на социалния ви живот.  Обичате да консумирате любимия продукт сами, като дори не ви се иска да го споделите с децата си.
  • Ядете, докато не ви заболи стомахът, или докато не почувствате дискомфорт.
  • От време на време или постоянно усещате, че трябва да ядете по-малко или да промените храненето си. Мнозина периодично преяждат или се „влюбват" в дадена храна. В това няма нищо страшно. Зависимостта започва тогава, когато усетите, че ако не успеете да се сдържите, ще загубите контрол над ситуацията.
  • Дразни ви критиката на околните към вашите хранителни пристрастия. Ако настроението ви се разваля, щом ви кажат, че ядете много, това може да е сигнал за наличие на хранителна зависимост.
  • Изпитвате вина при консумацията или след покупката на любимия продукт.
  • Ставате да ядете нощем.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

е, аз бях така на 16 г. - ядях всичко, но не ми се лепеше. на 20 родих първото си дете и пак си останах слабичка. Като минах 25 год. почнах да качвам по 2-3 кила зимно време... а сега вече към 40 г. с още 2 раждания, без да съм напълнявала по време на бременността , имам 15-20 килца свръх... всичко ми се промени, ама аз не можах да си променя начина на хранене... пак си ям здраво и не се сдържам, като видя нещо вкусно....ммммм

emi az mnogo obi4am da qm ama ne mi se lepi izob6to :d 46 kg sum i sum 167 slabi4ka a qm i 6okolad i 4ips i vsi4ko ob6to vzeto a i sum na 16 godini

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10097 seconds