Новини и статии

Колко тежат „леките” цигари

Публикувано в: Психично здраве 9 November 2009

lanier67main_full

Отдавна е известно, че цигарите с понижено съдържание на смоли, известни като „леки", са не по-малко вредни от обикновените. Нещо повече - според ново изследване, преминаването към тези цигари прави отказването от пушенето по-малко вероятно. Това е установило проведено сред близо 40 хил. пушачи проучване в САЩ.  38% от тях преминали към леки цигари, като мотивът на  почти половината бил желанието да се откажат от пушенето.

Оказало се обаче, че шансовете при тях да успеят да се преборят с вредния навик са с цели 46% по-ниски. Специалистите се опитали да си обяснят защо преминалите към леки цигари, по-често си остават в техен плен. Според публикуваните в Tobacco Control заключения, пушачите губят силната мотивация срещу вредния навик, свързвана със страха от последиците за здравето им. Мислейки, че пушат по-безопасни цигари, те не са така притеснени от реалните заплахи като рак на белите дробове, сърдечно-съдови заболявания, импотентност, състаряване, преждевременна смърт. Тази настройка практически успокоява пушачите.

Изследователите допускат и друго обяснение - че преминаващите към леки цигари са по-изразено зависими от опасния навик.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.03752 seconds