Новини и статии

Работата след пенсионирането помага на здравето

Публикувано в: Психично здраве 26 October 2009

elderlypeopleoncomputer

Последното изследване на американски учени показва, че хората, които продължават да работят след пенсиониране се ползват с по-добро физическо и психологическо здраве в сравнение с останалите, които напълно престават да работят, пишат испански медии.

Изследователите от Университета в Мериленд смятат, че тези които се пенсионират трябва да обмислят възможността да продължат да се занимават с нещо друго. За проучването са използвани данни от 12 000 служители на възраст между 51 и 61 години. Доказано е, че хората които частично продължават да се занимават с някакъв вид дейност страдат по-рядко от сърдечни заболявания, диабет или артрит за разлика от тези, които напълно са се отказали от всички професионални задължения. Освен по-доброто физическо здраве, работата предпазва хората от психически проблеми като например депресията. Въпреки това ползите не се отнасят до всички пенсионери, тъй като голяма част от тях го правят не по собствено желание, а от финансова необходимост. Специалистите смятат, че като цяло работата позволява на пенсионерите да поддържат активен начин на живот, за да избегнат стреса при пенсиониране. Всички дейности, които доставят удоволствия на възрастните също оказват положително влияние и подобряват начина на живот.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08558 seconds