Новини и статии

Речта "предсказва" евентуални проблеми с Алцхаймер

Публикувано в: Здравни новини 9 July 2009

Хора с по-добри речеви умения в ранна възраст изглежда, че са по-малко предразположени да развият Алцхаймер десетилетия по-късно, сочи научно изследване на екип от Университетската болница "Джон Хопкинс".

При изследванията е установено, че хора с добри езикови умения за изразяване в млада възраст, носят по-малък риск за проблеми с паметга, дори и ако мозъкаът им има следи от склерозни изменения. Критериите при сравненията са били богатство на използвания език и граматически познания. Оказало се е, че езиковият капацитет при жени без проблеми с паметта в по-късна възраст е с 20% по-висок отколкото при онези с прояви не деменция, които са показали по-беден речник и начин на изразяване. Познанията по граматика и прилагането й в речта не оказва влияние върху паметта в напреднала възраст. Изследването, което не дава точно обяснение на тези наблюдения, е публикувано в научното списание "Neurology".

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12800 seconds