Новини и статии

Шоколадът и водата пречат да спрем да се тъпчем

Публикувано в: Хранене и диети 14 October 2009

chrisp_chocolate

Шоколадът активизира части от мозъка, които притъпяват болката и прави по-трудно да спрем да ядем, смятат авторите на изследване, публикувано в Journal of Neuroscience, предаде АФП.

Пиенето на вода има същия ефект и не допринася за нарастващия проблем с наднорменото тегло, смятат професорът по неврология от Университета на Чикаго Пеги Мейсън и помощникът в изследванията Хейли Фу. Мейсън и Фу са давали на плъхове или парче шоколад за ядене, или вода, която да пият, докато са запалвали крушка под клетките им. Топлината от крушката обикновено карала гризачите да вдигнат лапите си, но когато ядели шоколада или пиели вода, отговорът им на болката бил притъпен и те не вдигали лапите си толкова бързо, колкото когато не се хранели. Освен това продължавали да се хранят. Според Мейсън яденето стимулира система в мозъка, която контролира подсъзнателните отговори, за които е известно, че притъпяват болката. Естествената форма на облекчаване на болката може да помага на животните в дивото да избягват разсейването, докато ядат оскъдната храна, но при съвременните хора може да допринася за прекомерно хранене и наднормено тегло. "Природата се е погрижила за това, като е направила храната оскъдна, особено високоенергийната", казва Мейсън. "Най-евтиното, което можете да купите е висококалорийна храна и щом е наоколо, ще я ядете и няма да спирате". Предишни изследвания сочеха, че само захарни субстанции имат притъпяващ болката ефект, но реакцията на плъховете в Чикаго сочи, че водата има същия ефект. Две трети от възрастните в САЩ са с наднормено тегло или затлъстели, както и една трета от децата.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16320 seconds