Новини и статии

Игнорирането на млякото е грешка

Публикувано в: Хранене и диети, Здравни новини 27 July 2009

Млякото е полезно

Ново проучване установи, че ако се изпива половин литър мляко на ден,  рискът от сърдечни заболявания и инфаркт намалява значително. Учените посочват, че половин литър мляко на ден намалява и шансовете за развитие на диабет и рак на дебелото черво.

Това откритие оборва разпространеното през последните десетилетия схващане, че да се пие много мляко е вредно. Неговите автори определят като грешка спирането на безплатното мляко в училищата във Великобритания през 70-те години на миналия век.

Учени от университетите  в Рединг и Кардиф  анализирали  324 изследвания в света за ефекта на млякото върху здравето. Те установили, че тези, които изпиват по около половин литър на ден, са понижили с 15 -20% риска от сърдечно- съдово заболяване. Според съавтора на проучването проф. Иън Гивънс от университета в Рединг, протеините в млякото понижават кръвното, което от своя страна намалява  неблагоприятното въздействие върху сърцето и съдовете.

Изследването е установило също, че млякото намалява с 4 до 9% риска от диабет. Шансовете за заболяване от рак на дебелото черво също намаляват. Посочва се обаче, че млякото увеличава леко риска от рак на простатата и на пикочния мехур. През последните години медиците предупреждават, че млякото  повишава холестерола. Не се прави обаче разлика между пълномасленото и нискомасленото мляко. Според британските учени ползата за здравето далеч надминава някои негативни последици от неговата консумация.

Професор Гивънс подчертава връзката между консумацията на млечни продукти  и растежа и  здравината на костите и намаляването на хроничните болести. "Нашето изследване,  показва ясно, че редовното пиене на мляко  намалява броя на смъртните случаи от сърдечни болести, инфаркт и рак на дебелото черво", посочва той.

Увеличаването на продължителността на живота в западните общества се свързва и с консумацията на млечни продукти.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Винаги съм знаел, че прясното мляко е полезно :)

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16825 seconds