Новини и статии

Ще се пуши на обществени места

Публикувано в: Здравни новини 19 May 2010

r244909_998818

Народното събрание върна окончателно по-либералния режим за тютюнопушенето на закрити места, като прие на второ четене текстове от промените в Закона за здравето, внесени от ГЕРБ. С тях отпадна въвеждането на пълна забрана за цигарен дим на обществени места от началото на следващия месец.

Парламентът реши да се допуска по изключение тютюнопушене в обособени за това места в ресторантите, баровете и кафенетата, както и сградите на жп гарите, летищата, и автогарите. В заведенията за хранене до 50 квадратни метра собственикът ще решава дали изцяло да се пуши, или не.

Опозицията обвини управляващите в лобизъм. От ГЕРБ посочиха, че не се накърняват човешки права. Едва 85 народни представители участваха в гласуването на спорните текстове, 65 бяха „за", а 20 - „против", съобщи Дарик. В сградите, в които има помещения с обособени работни места, работодателите могат да определят със заповед специални помещения за пушене. В залата възниква спор как ще се пуши в парламента.

Рамадан Аталай от ДПС: „Идеята на този законопроект, която вие предлагате в момента, ако това нещо се приеме, вие ще извършите едно голямо престъпление".

Пламен Цеков от ГЕРБ: „Ние сме посочили изрично къде ще се пуши и при какви условия ще се пуши, и сме се съобразили изцяло с това да има напълно демокрация и равнопоставеност на всички членове на българското общество, така че да не накърняваме правата им. В същото време сме се погрижили за здравето на тези, които не желаят да пушат".

Румен Овчаров от БСП: „Няма как с принципите на демокрацията да обясните факта, че с този закон вие лишавате над 50 процента от българските граждани от здравословни условия на живот. Лишавате децата на България от възможност да живеят здравословно".

В заведенията за хранене и развлечения с изцяло нощен режим на работа ще се допуска тютюнопушене без обособяване на самостоятелни помещения за това. За да уточнят дали да бъде въведена забрана за присъствие на лица до 18 години в помещенията за пушене и нощните заведения, депутатите оставиха за утре част от текстовете от поправките в Закона за здравето.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13353 seconds