Новини и статии

Солариумите повишават риска от меланома със 74%

Публикувано в: Превенция и хигиена 28 May 2010

solariumatvisokriskotmelanoma

Американски учени твърдят, че хората, които са използвали солариум (независимо какъв или колко време), имат 74% по-голям риск от меланомa, а тези, които често посещават редовно студията за изкуствен тен, са 2,5-3 пъти по-застрашени от рак на кожата в сравнение с останалите, съобщава Ройтерс.

Проучването, публикувано в Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, показва, че видът на уреда за тен няма значение. Според учените няма безопасно устройство. Те са изследвали 1167 души, диагностицирани с меланома, и са сравнили данните с 1101 здрави хора.

Специалистите са установили, че участниците, ползвали солариум, който излъчва UVB лъчи, са 3 пъти по-застрашени от смъртоносното заболяване, докато при UVA лъчите - рискът е 4,4 пъти. Опасността се повишава с времето, прекарано в уредите за изкуствен тен.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.21110 seconds