Новини и статии

Соята не намалява мазнините след менопауза

Публикувано в: Хранене и диети 25 February 2010

soyproduct

Веществата в соята, които наподобяват естроген,  е малко вероятно да ограничат мастните натрупвания при жени в постменопауза.

Американско проучване, публикувано в Menopause, анализира резултатите от различни изследвания (с хора и животни), които твърдят, че изофлавоните могат да помогнат за изграждането на мускулна маса и да намаляват мазнините. Не е ясно обаче защо веществата биха имали имат подобен ефект върху тялото, но едно от вероятните обяснение е свързано с наподобяването на функциите на естрогена, който влияе на хормоните, свързани с метаболизма.

За да открият дали тази теория е вярна, учените са изследвали 229 жени без сериозни проблеми с теглото, които са приемали плацебо, таблетки с 80 мг. или със 120 мг. соеви изофлавони всеки ден в продължение на година. Ефектът на растителните вещества е бил незначителен върху организма на участничките - нямало е промяна в нивата на инсулина, хормоните на апетита и др.

Специалистите смятат, че може други съставки в соята да имат положително влияние върху мазнините, но засега не могат да препоръчат употребата на изофлавони с цел контрол на теглото при жени в постменопауза.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22342 seconds