Новини и статии

Сутрешният крос закалява тялото и повишава самочувствието

Публикувано в: Фитнес и тонус 25 May 2010

runmain_full

Всички могат да бягат, но малко знаят каква е ползата от сутрешния крос. Първо - при това най-разпространено и евтино физическо натоварване се задействат всички мускули на организма. А тренираните мускули гарантират здрави стави.

Бягането прочиства тялото от отровите, които се отделят заедно с потта, укрепва сърдечно-съдовата система, подобрява кръвообращението, помага срещу депресията, тъй като в организма се увеличава количеството на хормона на щастието. Стимулира се и работата на черния дроб, защото тъканите на най-голямата жлеза започват да употребяват 2-3 пъти повече кислород от нормалното. Джогингът влияе благотворно на имунната система, закалява, развива личните качества, например самоконтрола, повишава самооценката.  И не на последно място - гори калории.

Но за да постигнете тези резултати, трябва да знаете някои правила.

  • Започнете с умерени темпове, като ги ускорявате постепенно
  • Правете по-малко излишни движения, те претоварват организма ви
  • Стъпвайте меко, без рязко натоварване на петите, иначе може да пострадат ставите ви
  • Опитвайте се да намалите до минимум сцеплението със земята, все пак това е бягане, а не разходка, поставяйки стъпалото си на земята, трябва колкото можете по-бързо да го вдигнете
  • Дишайте през носа, ако дишате през устата, значи организмът ви е претоварен и не му достига кислород
  • Бягайте редовно, иначе няма да има полза
  • За възстановяване на водния баланс на организма след тренировката пийте вода със стайна температура
  • След като пробягате набелязаната дистанция, в никакъв случай не спирайте, а ходете, докато не се възстанови нормалният ви пулс.

Запомнете, че очакваният ефект ще дойде само след редовни тренировки, при това е необходимо периодично да увеличавате натоварването.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Не съм съгласна с дишането през носа, тъкмо напротив. Ако бягаш дълго и дишаш и издишваш през носа тормозиш организма. Трябва да се вдишва през носа и издишва през устата.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13339 seconds