Новини и статии

Тъмните страни на джогинга

Публикувано в: Здравни новини, Фитнес и тонус 4 August 2009

Джогингът не е винаги полезен

Джогингът е не винаги полезен - колкото помага, толкова и вреди на сърцето, сочат резултатите от най-новите изследвания за спорта и здравословното състояниe.

"Понякога твърде много добро не е на добре", казва Луис Монт, кардиолог от университетската клиника в Барселона. С други думи твърде много тренировки вредят на сърцето, което се отнася съвсем не само за професионалните спортисти. Този, който редовно тича или кара колело, редовно натоварва сърцето си, което от своя страна води до разрастване на сърдечния мускул, с което се повишава рискът от инфаркт. На базата на направени от учените опити с плъхове се стига до извода, че най-вероятно и хората биха могли да ликвидират сърдечните си смущения, ако спрат да тренират. Но Луис Монт проявява засега предпазливост - проучванията на механизмите и рисковите фактори за смущенията в сърдечния ритъм при спортистите едва започват да се разбират и изучават. Кои попадат в рисковата група? Очевидно най-застрашени са мъжете, и то тези с по-висок ръст, които по природа имат по-големи сърца, и не се занимават екстремно със спорт. По думите на Монт все още е рано за генерални препоръки: "Лично аз бих посъветвал всекиго най-напред да се прегледа основно за сърдечни заболявания, преди да се заеме трайно със спорт. Освен това спортистите трябва да имат предвид възрастта си, тъй като има голяма разлика дали си на 20 или на 60. Днес виждаме все повече възрастни хора, които тренират точно толкова често, колкото по-рано. Което вероятно е малко прекалено за тях".

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.01460 seconds