Новини и статии

Светът се подготвя за масово ваксиниране срещу свинския грип

Публикувано в: Здравни новини 13 July 2009

Ваксинация срещу свински грип

Неудържимата пандемия от свински грип събуди страховете за милиони евентуални случаи на инфекция до следващата година и повечето страни обмислят варианта за масово ваксиниране на населението, докато Южна Америка търси обединен фронт за борба с болестта, предаде АФП.

Италия предвижда, че случаите на зараза със свински грип в страната може да достигнат 4 милиона до март 2010 г., заяви здравният министър Феруцио Фацио. Неговите коментари бяха направени ден след като Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че страните ще се нуждаят от ваксини срещу свинския грип, защото пандемията вече е неудържима. До този момент в Италия няма информация за смъртни случаи. В Хърватия днес беше съобшено за три нови случая на зараза с вируса, докато Турция съобщи, че броят на заразените се е удвоил за по-малко от две седмици, достигайки 95 души. Разговори за масово ваксиниране бяха направени и в Германия, която съобщи, че ще поръча 25 милиона дози ваксина, за да имунизира близо 1/3 от населението си. Австралия смяташе да имунизира цялото население срещу свински грип и вече е подала предварителна заявка за 21 милиона ваксини. Смъртните случаи от вируса A(H1N1) в световен мащаб достигнаха най-малко 429 души, а д-р Мари-Пол Кени, разработваща ваксина срещу свинския грип, заяви, че тя ще бъде готова най-рано през септември. В същото време директорът на СЗО Маргарет Чен предупреди, че някои от по-бедните страни няма да имат финансова възможност да набавят необходимото количество ваксини.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13938 seconds