Новини и статии

СЗО: След 20 год. депресията ще е най-разпространената болест

Публикувано в: Психично здраве 3 September 2009

Световна здравна организация

По данни на Световната здравна организация в момента от различни психични разстройства в света страдат 450 млн. души. С днешна дата депресията например е много по-разпространена от някои болести, всяващи страх - СПИН, рак и др.

Доктор Шехер Саксен от отдела за психическо здраве на СЗО твърди, че става дума за тиха епидемия, защото случаите на диагностицирана депресия постоянно растат. Проблемът, окачествен като „криза на глобалното душевно здраве" е основен за започналата вчера в Атина Световна среща на експертите в тази област.

„Към 2030 год. депресията ще е сериозно бреме за здравеопазването. Това означава загубени години живот - заради ранна смърт или сериозно заболяване", посочва д-р Саксен. Експертът подчертава и нуждата от промяна на обществената нагласа към психичните разстройства, защото депресията е  сериозна болест като всяка друга.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14150 seconds