Новини и статии

Тъмната страна на кофеина

Публикувано в: Превенция и хигиена 29 December 2009

kafe

Ако по празниците сте решили да се ободрявате с чаша горещо кафе или нещо друго, съдържащо кофеин, помислете дали всъщност няма да си навредите и да си развалите ваканцията.

Кофеинът е една от основните съставки на различни напитки - чай, кафе, кола, енергийни напитки и др. Когато се консумира в умерени дози, може да засили метаболизма, но прекаляването с него може да предизвика някои неприятни странични ефекти. Кофеинът е известен като стимулатор на централната нервна система и е способен да зареди с енергия . Въпреки това неговото действие е индивидуално.

Част от страничните му ефекти:

  • Безсъние - ако искате да се наспите добре, опитайте се да избегнете кофеина преди лягане.
  • Аритмия - хората, страдащи от сърдечни заболявания, са по-податливи на негативните ефекти на кофеина, тъй като може да доведе до неравномерен сърдечен пулс.
  • Риск за бременните - проучване показва, че консумацията на повече от 6 чаши с кофеинова напитка може да увеличи риска от спонтанен аборт, както и да е причина за ниско тегло при новородените.
  • Главоболие - понякога младите хора и децата могат да получат главоболие вследствие на прекаляване с енергийни напитки, кола и др.
  • Дехидратиране - кофеинът играе ролята на диуретик. Това обикновено води до дехидратиране на организма.
  • Дефицит на калций - хората, които консумират големи количества кофеин трябва да приемат и нискомаслено кисело мляко, мляко, калциеви добавки и др..
  • Стомашни киселини - хората с болестта на Крон, стомашно-чревен рефлукс, язва и т.н. е препоръчително да пият само по една чаша кафе (или друга кофеинова напитка), тъй като се увеличава секрецията на стомашни киселини.
  • Кръвното и захарта - хората с високо кръвно налягане или проблеми с кръвната захар трябва да намалят приема на кофеин, тъй като той може влоши състоянието им.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13794 seconds