Новини и статии

Тази година ЕС дава 48 млн. евро за здраве

Публикувано в: Здравни новини 5 June 2009

48,4 млн. евро ще отпусне ЕС през тази година за финансирането на проекти в областта на общественото здраве. Средствата са част от бюджета на втората здравна програма на общността. Нейното действие е от 2008 до 2013 г. Общото й финансиране възлиза на 321,5 млн евро.

Защита на гражданите от заплахи за здравето е първата от темите, по които ще се финансират проекти. В нея влизат грипната пандемия, насърчаване на ваксинирането, особено в областта на морбилите и рубеолата, сезонния грип, човешкия папилома вирус (HPV), тетануса и пневмококовите заболявания. Също така ще се гледат предложения за адаптиране на здравеопазването към последствията от измененията на климата. Важно място се отделя и на разумната употреба на антибиотиците. Целта е да се овладее нарастващата резистентност към тях. Сред останалите теми са повишаването на безопасността на пациентите. Тук ще се стимулира обменът на най-добрите практики между държавите. Финансиране ще получат и проекти за здравето на работното място, стимулиране на рационалното хранене и движение, подобряване на психичното състояние на хората. Пари ще се отпускат още за превенцията на редките болести, рак и СПИН.

Право на финансиране ще имат неправителствени и правителствени организации, университети, социални предприятия. Те трябва да са финансово стабилни и с кадрови капацитет, за да реализират проекта. Средствата, които ще дава ЕС няма да надхвърлят 60% от стойността на проекта. Изключения ще се прави само за предложения с особена полза. Тогава финансирането ще покрива до 80% от разходите. През миналата година финансирането на проектите е варирало от 120 хил. евро до 1.2 млн. евро.

"Изпълнителната агенция за здравеопазване и въпроси, свързани с потребителите" е отговорният орган по реализирането на програмата. Крайният срок за подаване на проектите е 20 май.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10749 seconds