Новини и статии

Тестостеронът предпазва сърцето?

Публикувано в: Здравни новини 22 October 2010

sardechnozdrave

По-агресивните мъже с по-високи нива на тестостерон са по-малко застрашени да умрат от сърдечно-съдови заболявания, показва проучване. Изследователи анализирали данните за 930 мъже, диагностицирани с исхемична болест на сърцето, и установил, че хората с ниски нива на тестостерон са били почти два пъти по-застрашени да умрат през следващите седем години, отколкото тези с нормални нива на хормона.

Проучването, публикувано в Online First Heart, предоставя доказателства, които противоречат на последните изследвания, показващи, че тестостеронът увеличава риска от болест на сърцето. Погрешното убеждение се е появило заради злоупотребата с тестостерон сред спортистите, които приемат промишлени количества от хормона, като самите нива са повече от 100 пъти над това, което тялото произвежда. Изследвания с животни показват, че тестостеронът може да намали блокирането на артериите.

Учените обаче предупреждават, че връзката между болестта на сърцето и липсата на тестостерон все още не е напълно изяснена. Необходими са още проучвания, които да определят дали промените в нивата на хормона влияят на кардиологичния риск.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15620 seconds