Новини и статии

Tютюнопушенето, високото кръвно налягане и диабетът водят до деменция, според проучване

Публикувано в: Здравни новини 7 August 2009

Тютюнопушенето - един от факторите, водещи до деменция

При лицата на средна възраст, които пушат и са с високо кръвно налягане и диабет рискът от развитие на деменция е значително по-голям според проучване, публикувано в Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. Хората трябва да променят начина си на живот, за да избегнат деменцията, предупреждават американските учени.

Деменцията е значим здравословен и обществен проблем, който засяга възрастните. В Съединените щати, където е проведено проучването данните показват, че един на всеки шести човек над 70 годишна възраст развива деменция. Очакванията са броят на хората с деменция да нарастне тройно до 2050 в сравнение с 2000. В предходни изследвания е било отчитано, че рисковите фактори, водещи до сърдечно-съдови заболявания в това число високо кръвно налягане, диабет, тютюнопушене и наднормено тегло увеличават опасността от поява на деменция, но не са успявали да докажат зависимостта между тях.

Учените от университетите в Минесота, Северна Каролина, Джон Хопкинс и Медицинският център в Мисисипи са изследвали повече от 11000 лица на възраст от 46-70 години. Те са били включено в проучване с начало 1990/1992. Целта е била оценка на риска от артеросклероза в обществото. До 2004 година периодично е била правена оценка на физическото състояние и когнитивните процеси на участниците, за да се установи при колко от тях ще се развие деменция. Били са отчетени 203 такива случая. Появата на деменцията е била свързана с тютюнопушенето, високото кръвно налягане и наличието на диабет. Резултатите са показали, че хоспитализацията на лица с деменция нараства с годините както при мъжете, така и при жените от различни етнически групи. Било е доказано, че при активните пушачи рискът от развитие на деменция е 70% в сравнение с непушачите, при хората с високо кръвно налягане опасността нараства до 60% спрамо тези с налягане в границите на нормата, а при лицата с диабет двойно. Не е била установена зависимост между хората с наднормено тегло и затлъстяване и появата на деменция по-късно в живота.
Авторите подчертават, че отказването от цигарите и контролирането на кръвното налягане и диабета, появили се в средна възраст могат да намалят риска от появата на деменция. "Данните ни показват, че промяната в начина на живот е важна стъпка, за да се предпазят хората от деменция ".

Източник: Информационнна агенция "Фокус"

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20603 seconds